Почетна / Установе за извршење кривичних санкција / Окружни затвори / Окружни затвор у Панчеву

 

Početna Mapa sajta Pošaljite stranu elektronskom poštom Odštampajte stranu

Окружни затвор у Панчеву

Фотогалерија
Контакт:
Његошева бр. 6 26000 Панчево Тел: 013 344 494
Бројно стање лица лишених слободе: 193


Затвор се налази у строгом центру града у непосредној близини зграде органа правосуђа. У саставу установе налази се привредна јединица "Надел" у ул. Баваништански пут бб (7 километара од седишта), као и одељење у Вршцу у ул.Васка Попе бб, 65 километара од седишта Затвора.

Установа је полуотвореног типа за издржавање казне затвора до једне године за примарно осуђена лица, повратнике до три месеца, лица кажњена у прекршајном поступку и извршење мере притвора.

Зграда Затвора у којој се налази и седиште управе саграђена је у првој четвртини Деветнаестог века за време владавине Марије Терезије (1800-1825. године) као "краљевски судски затвор." Овај податак је цитиран из књиге "О здравственим приликама у Панчеву" аутора др Љубомира Ненадовића из 1891. године.
У подрумима зграде Затвора сачувано је неколико просторија које су укопане испод нивоа сутерена, тзв. "слепе собе" које су у то време служиле за издвајање осуђених лица по казни - самице. "Слепе собе" су биле без дневне и вештачких извора светлости, димензија 1,5x2x1,8 м.

Капацитет Затвора пројектован је за смештај 40 притворених лица у 7 просторија за колективни смештај и једне просторије за индивидуални смештај, и 80 осуђених лица. Зграда одељења Окружног затвора у Вршцу саграђена у другој половини Деветнаестог века налази се у ужем центру града између зграда Општинског суда и Општинског органа за прекршаје у Вршцу, одговара архитектури старог Вршца. Капацитет Одељења за издржавање казне у Вршцу је за 60 осуђених лица и 30 притворених лица у колективном смештају, као и једне просторије за индивидуални смештај. Просечно бројно стање је 50 осуђених, 55 притворених и 5 кажњених у прекршајном поступку.

Зграде Затвора у Панчеву и Вршцу су због својих историјских и културних вредности под заштитом Завода за заштиту споменика културе Републике Србије.
Објекат у коме се налази седиште Окружног затвора у Панчеву изграђен је у два нивоа дужине 53 и ширине 11 метара. Архитектура зграде Затвора одговара архитектури центра града старог Панчева и у оба смера се наслања на стамбене објекте у улици која припада пешачкој зони и у којој се налази преко 30 угоститељских, трговачких објеката и адвокатских канцеларија.

Привредна јединица "Надел" бави се следећим делатностима: гајењем жита и других усева и засада, гајењем воћа и поврћа, узгојем свиња и крава, производњом млека и јаја. Из сектора прерађивачке индустрије: производњом амбалаже од дрвета, производњом опеке и црепа и производа за грађевинарство од печене глине.