Почетна / Установе за извршење кривичних санкција / Казнено-поправни заводи / Казнено-поправни завод у Сомбору

 

Početna Mapa sajta Pošaljite stranu elektronskom poštom Odštampajte stranu

Казнено-поправни завод у Сомбору

Фотогалерија
Контакт:
Стапарски пут бр. 1 25000 Сомбор Тел: 025 22 835
Бројно стање лица лишених слободе: 125


Сомбор, Стапарски пут бр. 1. Седиште установе се налази у центру града поред зграде "Жупаније."

Зграда управе и Одељење за извршење мере притвора Казнено-поправни завод у Сомбору је завод отвореног типа. У посебном одељењу Завода, које је затвореног типа, извршава се мера притвора према лицима оба пола са подмчија Окружног суда у Сомбору.

Према писаним документима затвор у Сомбору постоји од краја Деветнаестог века. Зграда притвора у оквиру које се сада налази и управа Казнено-поправног завода подигнута је као жупанијска капела 1882. године и рађена је у барокном стилу са торњем у централној оси. Од 1945. до 1966. године функционише у саставу Секретаријата унутрашњих послова. Од 1966. до 1978. године установа функционише у оквиру Општинског суда у Сомбору.

Од 1978. године наставља са радом као самостална установа за извршење казне затвора за осуђена лица са територије општина Сомбор, Апатин, Кула и Оџаци. Од "Затвора у Сомбору" 1990. године, преко "Окружног затвора у Сомбору," Уредбом Владе Републике Србије 1998. године о оснивању завода за извршење заводских санкција установа прераста у Казнено-поправни завод у Сомбору и постаје један од пет казнено-поправних завода отвореног типа.

Максималан број лица лишених слободе која се могу сместити у Заводу је 200 лица лишених слободе и то: 50 лица у отвореном одељењу и 150 лица у одељењу за извршење мере притвора. Просечно бројно стање је 55 осуђених, 30 притворених и 4 лица кажњена у прекршајном поступку.

Зграда отвореног одељења је нов објекат који се налази око четири километара од центра града, и у функцији је од 1999. године. Рађена је наменски за смештај примарно осуђених лица и конципирана је према свим савременим пенолошким критеријумима.

У оквиру установе постоји регистрована производно-услужна привредна јединица "Елан" чија је основна делатност дрвнопрерађивачка производња (производња амбалаже од дрветапалете, грађевинска столарија и елементи, сликарска опрема-штафелаји и блинд рамови). Привредна јединица "Елан" се бави и повртарском и сточарском производњом, производњом хране за потребе лица лишених слободе, као и услужном делатношћу и занатским радовима у грађевинарству.