Почетна / Установе за извршење кривичних санкција / Окружни затвори / Окружни затвор у Крушевцу

 

Početna Mapa sajta Pošaljite stranu elektronskom poštom Odštampajte stranu

Окружни затвор у Крушевцу

Фотогалерија
Контакт:
Стевана Високог 37000 Крушевац Тел: 037 418 438
Бројно стање лица лишених слободе: 77


Окружни затвор у Крушевацу је лоциран у самом центру града иза зграде општине. Затвору се приступа из улице Стевана Високог. Објекти Затвора су окренути према главној улици Мирка Томића, а са десне стране је излаз на Немањину улицу. Лоциран је у стражњем дворишту зграде општине, а простор око њега затварају објекти Дома војске СЦГ, зелена пијаца и зграда поште.
Окружни затвор у Крушевцу намењен је за издржавање казне затвора до 3 месеца, извршење мере притвора и извршење казне затвора изречене у прекршајном поступку. Категорисан је као установа полуотвореног типа за осуђена и притворена лица са територије Расинског округа: Крушевац, Трстеник, Александровац, Варварин, Ћићевац и Брус.
Од Уредбе о устројству окружних начелства и главним дужностима начелника из 1839. године Крушевац, постаје средиште округа и од тада у саставу начелства постоји и затвор као институција. Први писани трагови о постојању затвора налазе се у писму начелника округа капетана Радована Петровића упућеног Попечитељству унутарних дела, датирано 17.03.1844. године у којем се наводи неопходност реконструкције зграде Затвора која је постала неусловна. Локација Затвора је била при Начелству и касније, после Другог светског рата Затвор је дислоциран на садашњу локацију где се налазила коњушница.
До 1974. године Затвор је функционисао при Министарству унутрашњих послова када прераста у "Општински затвор," 1985. године се дефмише као "Затвор у Крушевцу," а од 1989. године Уредбом о оснивању завода за извршење заводских санкција у Републици Србији прераста у Окружни затвор у Крушевцу.
Укупан капацитет Затвора је пројектован за смештај 76 лица лишених слободе, а просечно бројно стање је 20 осуђених, 32 притворена и 5 лица кажњених у прекршајном поступку.
Затворску целину чине међусобно повезани сегменти који почињу управном зградом са три канцеларије које се грађевински наслањају на капију, преко трпезарије и кухиње до просторија за смештај осуђених и притворених лица. Поред тога један објекат на затворској економији (који заједно са тереном припада Водоводу Крушевац), користи се за смештај осуђених лица која су радно ангажована. Затвор на својој економији организује пољопривредну производњу намењену искључиво за своје потребе. Поред тога осуђени се радно ангажију у граду на различитим пословима.